ВЕЛОСИПЕДИ

eF01 - първият сгъваем електрически велосипед от Peugeot

10 Септември 2016 • ВЕЛОСИПЕДИ • Автор: Йордан Луканов
eF01 - първият сгъваем електрически велосипед от Peugeot

По време на предстоящия в началото на есента Автосалон Париж 2016 Peugeot ще представи първия си сгъваем електрически велосипед - eF01. Пежо е дългогодишен участник на пазара на сгъваеми велосипеди и подобрява своето предложение за мобилност „последен километър“, инициирано от електрическата тротинетка e-Kick.

Лесен за сгъване благодарение на създадена от Peugeot Design Lab кинематика, eF01 прави придвижванията върху всякакви терени плавни и лесни. Показан на 7 септември по време на лансирането на новия SUV Peugeot 5008, велосипедът eF01 ще бъде представен в началото на октомври във френската столица.

Peugeot e емблематична марка за сгъваеми велосипеди от производството на първия сгъваем велосипед, създаден за армията от капитан Анри Жерар през 1892 г., преминавайки през известните сгъваеми велосипеди Peugeot през 70-те години на миналия век.

Велосипедът Peugeot eF01 предлага активно, плавно и лесно придвижване по всякакви терени. Иновативният механизъм за сгъване, разработен от Peugeot Design Lab, позволява разгъването и сгъването на велосипеда да става бързо и лесно. Освен това, с три движения, извършвани в произволен ред, водачът на eF01 може да редува колоездене с придвижване пеша, с влак или метро.

„Велосипедът eF01 разполага с оптимизирана ергономичност. Веднъж сгънати, двете колела на велосипеда се подравняват отлично и позволяват на велосипедиста да ходи без усилия с велосипеда с помощта на интегрираната в рамката дръжка. В колелото има седалка, запаметяваща позицията: тази патентовата система позволява да се намери идеалната позиция на седалката с едно движение, след всяко сгъване на велосипеда“, обяснява Нейл Симсън, дизайнер в Peugeot Design Lab.

Пежо е разработил велосипеда eF01 за клиенти, търсещи допълнителни решения за мобилност за своя автомобил. Велосипедът eF01 може да бъде прибран и зареждан в багажника на новия SUV Peugeot 5008 или на всеки друг автомобил, оборудван с контакт 12 V чрез докстанция. Батерията се зарежда за около два часа при запален двигател или в класически контакт.

Компактен, ефективен и безопасен, eF01 тежи 17 кг, може да достигне скорост от 20 км/ч и e снабден с литиево-йонна батерия, позволяваща автономност до 30 километра. Дискови спирачки върху 16-инчовите колела осигуряват оптимална ефективност и безопасност.

Когато е свързан, eF01 използва протокола Bluetooth© Low Energy за комуникация със смартфон. Приложението Mypeugeot APP осигурява автономност и гарантира достъп до моментално зареждане на батерията.

Коментари