АКСЕСОАРИ

Livemap може да се окаже каската на бъдещето (видео)

26 Август 2016 • АКСЕСОАРИ • Автор: Димо Димитров
Livemap може да се окаже каската на бъдещето (видео)

В последните години се появиха десетки обещаващи проекти за мотоциклетни каски с вградена електроника и хедъп дисплеи. Повечето от тях обаче са все още на ниво разработване, а други като Skully изпитват сериозни затруднения да направят послдната крачка и да пуснат на пазара работещ модел.

Сега изглежда света на мотоциклетите е на път да види първата каска с вграден хедъп дисплей, която ще стигне до серийно производство. Тя е дело на руския изобретател Андрей Артищев и се намира в съвсем напреднал етап на развитие. Плановете на Артищев и екипа му са каската да направи световния си дебют на технологичното изложение CES в Лас Вегас през 2017 г., а производството за стартира шест месеца по-късно.

В момента Livemap има своя втори работещ прототип, който използва прожекционна система, за да извежда есенциална информация за мотоциклета и пътя директно върху вътрешната страна на визьора. Полето на изображението е с размери 18х12 градуса с постоянен фокус, а аугментираната реалност предлага лесна навигация. Картината е пълноцветна и полупрозрачна като по този начин не пречи на видимостта и изключва нуждата от допълнителен дисплей.

Това е и една от основните разлики с други подобни проекти, които използват малки дисплеи, разположени встрани от нормалното положение на очите. Това изисква от моториста да отклони погледа си от пътя и да префикусира зрението си, което е предпоставка за създаване на опасни ситуации.

Завършеният вариант на Livemap ще разполага и с вградена FullHD камера, която ще записва в 4К, батерия с капацитет 3 000 mAh, микрофон за гласово управление, високоговорители, сензор за светлина, който ще регулира осветеността на изображението.Коментари